10.09.2014

Pęczotto - idealne dla osób na diecie

Pęczak - źródło witamin z grupy B i bogactwo składników mineralnych, w tym magnezu, wapnia, fosforu. Bogaty w błonnik i węglowodany złożone doskonale przysłuży się osobom dbającym o szczupłą sylwetkę. Zadba o waszą skórę, włosy, paznokcie, korzystnie wpłynie na pracę układu nerwowego-zredukuje stres, obniży poziom złego cholesterolu, przyspieszy pracę jelit.
W połączeniu z warzywami stanowi doskonałą potrawę dla osób odchudzających się.

Dlatego poniżej przedstawiam Wam potrawkę z pęczaku i warzyw, nazywaną czasem pęczotto.



Przygotuj:
2 szklanki pęczaku,
2 papryki  - czerwoną i zieloną
1 marchewkę
1 cebulę
cukinię
przecier pomidorowy
1,5-2l bulionu warzywnego
sól, pieprz, oregano
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulkę i zeszklij na złoto. Wsyp 2 szklanki pęczaku, podpraż przez chwilę po czym zalej bulionem. Podgotuj chwilę. Dodaj posiekaną w kostkę paprykę oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Gotuj, mieszaj i dolewaj bulionu do czasu aż kasza zmięknie. Dodaj koncentrat pomidorowy, podduś. Pod koniec wrzuć cukinię. Przypraw. Jak cukinia zmięknie można serwować na talerze.



2 komentarze: