W połączeniu z warzywami stanowi doskonałą potrawę dla osób odchudzających się.
Dlatego poniżej przedstawiam Wam potrawkę z pęczaku i warzyw, nazywaną czasem pęczotto.
Przygotuj:
2 szklanki pęczaku,
2 papryki - czerwoną i zieloną
1 marchewkę
1 cebulę
cukinię
przecier pomidorowy
1,5-2l bulionu warzywnego
sól, pieprz, oregano
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulkę i zeszklij na złoto. Wsyp 2 szklanki pęczaku, podpraż przez chwilę po czym zalej bulionem. Podgotuj chwilę. Dodaj posiekaną w kostkę paprykę oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Gotuj, mieszaj i dolewaj bulionu do czasu aż kasza zmięknie. Dodaj koncentrat pomidorowy, podduś. Pod koniec wrzuć cukinię. Przypraw. Jak cukinia zmięknie można serwować na talerze.
i takie danie to ja rozumiem- pysznie! :)
OdpowiedzUsuńwszystko fajnie.. ale gdzie mięcho! :)
OdpowiedzUsuń