30.10.2014

Odchudzanie jesienią i zimą - czy ma sens?

foto:w. bzura
Jesień i zima to pory roku, kiedy spada ochota na odchudzanie a pojawia się ochota na jedzenie.
Krótkie dni i długie wieczory sprzyjają spotkaniom towarzyskim, wieczorom z książką i ulubionym filmem oraz ogólnemu rozleniwieniu. To zimą częściej pozwalamy sobie na kubek gorącej czekolady czy grzane piwo/wino. Czy zatem jesień i zima to dobra pora roku by zacząć walkę z kilogramami?? Oczywiście!! Każda pora roku, każda chwila jest odpowiednia, by wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe. 
A jak to zrobić, gdy za oknem zimno, mokro i szaro?


Poniżej kilka wskazówek:
1. Jedz regularnie, co 3-4 godziny.
2. Włącz do diety ostre i rozgrzewające przyprawy - nie tylko rozgrzeją twój organizm, ale również
pobudzą trawienie i przyspieszą metabolizm. Takie przyprawy to np.: imbir, cynamon, kardamon, goździki, chilli.
3. Staraj się jeść jak najwięcej ciepłych posiłków- jesień i zima to świetna pora na wprowadzenie zup do naszej diety. Nie dość, że są małokaloryczne to jeszcze nasycą nas i rozgrzeją.
4. Pij dużo płynów. Nie tylko latem konieczne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Przebywanie w suchych, ogrzewanych pomieszczeniach nie sprzyja ani urodzie ani zdrowiu. Pij herbatki z imbirem, wodę z miodem i cytryną. 
5. Włącz do diety czosnek, cebulę, chrzan - rozgrzeją i ochronią przed chorobami. 
6. Wprowadź do swojej diety ciepłe posiłki - są sycące, korzystnie wpływają na temperaturę ciała i podkręcają nam metabolizm.
7. Nie rezygnuj z warzyw i owoców. Korzystaj z tego, że są jeszcze dostępne. Sięgaj po warzywa i owoce sezonowe: dynię, jabłka, gruszki, buraczki, chrzan.
8. Pokochaj koktajle. Przyrządzaj je sama w domu - np. zblenduj szpinak, pomarańcza, imbir. 
9. Ruszaj się. Jesienny spacer, fitness, taniec to tylko najbardziej banalne propozycje na ruch. 
 

I na koniec pamiętajcie. Plucha za oknem, siarczysty mróz, słoneczne lato - nie ma znaczenia jaka jest pora roku, zdrowe odżywianie to recepta na zdrowie działająca 365 dni w roku!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz