Kiełki to niewątpliwie najcenniejsze źródło tego, co dla nas najcenniejsze - witaminy A, B, C, E, H oraz mikroelementów: wapń, cynk, żelazo, selen, magnez, potas, chrom.
Rośliny gromadzą bowiem w nasionach to, co najlepsze w postaci skondensowanej. Dzięki temu, kiedy zaczynają kiełkować uwalniają enzymy, które rozkładają białka i węglowodany na łatwo przyswajalne składniki. Czym to skutkuje? Tym, że jedząc kiełki otrzymujemy całą gamę zdrowia na talerzu bez konieczności sięgania po tabletki multiwitaminowe.
CO MOŻEMY ZYSKAĆ JEDZĄC KIEŁKI?
- KIEŁKI CHRONIĄ PRZED NOWOTWORAMI - kiełki brokuła zawierają 30 razy więcej przeciwutleniaczy niż dojrzałe brokuły. Zawarta w nich sulforafany utrudniają rozwój komórek rakowych. Najlepsze kiełki brokuła - małe, 3 -dniowe.
- KIEŁKI ODCHUDZAJĄ - są niskokaloryczne, przyspieszają metabolizm, zawierają błonnik
-kiełki rzodkiewki - 52 kcal w 100g,
-kiełki fasoli mung - 85 kcal w 100g,
-kiełki słonecznika - 120 kcal w 100g,
-kiełki soi - 140 kcal w 100g,
-kiełki soczewicy - 157 kcal w 100g,
- KIEŁKI ZAPOBIEGAJĄ NIEDOKRWISTOŚCI - są fantastycznym źródłem żelaza oraz witaminy B12 (gł.obecną w mięsie). Najlepsze: kiełki lucerny, soi, soczewicy/
- KIEŁKI DZIAŁAJĄ PRZECIWMIAŻDŻYCOWO - dostarczają kwasu foliowego (gł. kiełki soczewicy) oraz obniżają poziom cholesterolu (gł. kiełki fasoli mung). Zawierają sporo potasu oraz saponiny, obniżające poziom cholesterolu LDL.
- KIEŁKI ODMŁADZAJĄ - poprawiają wygląd skóry, włosów, paznokci. Zawierają siarkę która korzystnie wpływa na naszą cerę.
- KIEŁKI OCZYSZCZAJĄ DROGI ODDECHOWE I ZATOKI - działają wykrztuśnie, są cennym źródłem witaminy C.
SKĄD WZIĄĆ KIEŁKI? - najlepiej wyhodować samemu!
potrzebujesz: nasiona, słoik, gazę, gumę/sznurek do obwiązania słoika, wodę, cierpliwość
- w sklepie ze zdrową żywnością kup nasiona na kiełki
- wsyp garść nasion do słoika, zalej letnią wodą, nałóż gazę w miejsce przykrywki, obwiąż gumką i zostaw na 6-12 godzin
- odlej wodę
- słoik ustaw na talerzyku, w misce, do góry dnem, pod skosem, tak by nadmiar wody mógł spokojnie spłynąć
- teraz 2-3 razy dziennie konieczne będzie przepłukanie kiełków, tak by nasiona były cały czas wilgotne
- w zależności od temperatury, światła i rodzaju nasion po 2-7 dniach są gotowe do zbioru,
- usuń łuski, osusz kiełki, przechowuj w lodówce max. tydzień.
A JAK JEŚĆ KIEŁKI?
Jako dodatek do kanapek, sałatek, past, doskonale sprawdzają się z serkiem wiejskim czy twarogiem.