18.02.2013

Żywność dla zdrowia - KIEŁKI

na początek - pokarm życia - KIEŁKI





Kiełki to niewątpliwie najcenniejsze źródło tego, co dla nas najcenniejsze - witaminy A, B, C, E, H oraz mikroelementów:  wapń, cynk, żelazo, selen, magnez, potas, chrom.

Rośliny gromadzą bowiem w nasionach to, co najlepsze w postaci skondensowanej. Dzięki temu, kiedy zaczynają kiełkować uwalniają enzymy, które rozkładają białka i węglowodany na łatwo przyswajalne składniki. Czym to skutkuje? Tym, że jedząc kiełki otrzymujemy całą gamę zdrowia na talerzu  bez konieczności sięgania po tabletki multiwitaminowe.



CO MOŻEMY ZYSKAĆ JEDZĄC KIEŁKI?
  • KIEŁKI CHRONIĄ PRZED NOWOTWORAMI - kiełki brokuła zawierają 30 razy więcej przeciwutleniaczy niż dojrzałe brokuły. Zawarta w nich sulforafany utrudniają rozwój komórek rakowych. Najlepsze kiełki brokuła - małe, 3 -dniowe.
  • KIEŁKI ODCHUDZAJĄ - są niskokaloryczne, przyspieszają metabolizm, zawierają błonnik
           -kiełki brokuła  - 30 kcal w 100g, 
          -kiełki rzodkiewki - 52 kcal w 100g, 
          -kiełki fasoli mung - 85 kcal w 100g, 
          -kiełki słonecznika - 120 kcal w 100g, 
          -kiełki soi - 140 kcal w 100g, 
          -kiełki soczewicy - 157 kcal w 100g, 
  • KIEŁKI ZAPOBIEGAJĄ NIEDOKRWISTOŚCI - są fantastycznym źródłem żelaza oraz witaminy B12 (gł.obecną w mięsie). Najlepsze: kiełki lucerny, soi, soczewicy/
  • KIEŁKI DZIAŁAJĄ PRZECIWMIAŻDŻYCOWO - dostarczają kwasu foliowego (gł. kiełki soczewicy) oraz obniżają poziom cholesterolu (gł. kiełki fasoli mung). Zawierają sporo potasu oraz saponiny, obniżające poziom cholesterolu LDL.
  • KIEŁKI ODMŁADZAJĄ - poprawiają wygląd skóry, włosów, paznokci. Zawierają siarkę  która korzystnie wpływa na naszą cerę. 
  • KIEŁKI OCZYSZCZAJĄ DROGI ODDECHOWE I ZATOKI - działają wykrztuśnie, są cennym źródłem witaminy C.


SKĄD WZIĄĆ KIEŁKI? - najlepiej wyhodować samemu!

potrzebujesz: nasiona, słoik, gazę, gumę/sznurek do obwiązania słoika, wodę, cierpliwość


  1. w sklepie ze zdrową żywnością kup nasiona na kiełki
  2. wsyp garść nasion do słoika, zalej letnią wodą, nałóż gazę w miejsce przykrywki, obwiąż gumką i zostaw na 6-12 godzin
  3. odlej wodę
  4. słoik ustaw na talerzyku, w misce, do góry dnem, pod skosem, tak by nadmiar wody mógł spokojnie spłynąć
  5. teraz 2-3 razy dziennie konieczne będzie przepłukanie kiełków, tak by nasiona były cały czas wilgotne
  6. w zależności od temperatury, światła i rodzaju nasion po 2-7 dniach są gotowe do zbioru,
  7. usuń łuski, osusz kiełki, przechowuj w lodówce max. tydzień.

A JAK JEŚĆ KIEŁKI?

Jako dodatek do kanapek, sałatek, past, doskonale sprawdzają się z serkiem wiejskim czy twarogiem.