O kwasach omega słychać w reklamach i programach telewizyjnych. Na półkach sklepowych mamy pokaźną liczbę produktów spożywczych z informacją, że zawierają omega-3 i omega-6. Gdy jednak zadać pytanie przeciętnemu konsumentowi czym jest KWAS OMEGA, jedyne co pada, to że jest to tłuszcz, obecny w ...oliwie z oliwek.
W tym poście chcę Wam przybliżyć istotę tajemniczych omega.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6 zaliczają się do tych tłuszczów, o których śmiało można powiedzieć, że sprzyjają zdrowiu i są niezwykle cennymi składnikami naszej diety.
Podział i jednocześnie nazwa wynika z ich struktury chemicznej, o której pisać nie będę.
Rodzinę OMEGA-3 stanowią:
- kwas alfa-linolenowy ALA
- kwas dokozaheksaenowy DHA
- kwas eikozapantaenowy EPA
Co im zawdzięczamy?
ALA - należy do tzw. NNKT -niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w organizmie przekształca się do DHA i EPA, spowalniają procesy starzenia się, mają działanie antynowotworowe.
DHA - pełnią funkcję strukturalną komórek nerwowych, tworzących mózg, siatkówkę oka i układu nerwowego. Są niezbędne dla dzieci (zwłaszcza wcześniaków) do prawidłowego rozwoju, tym samym szczególnie poleca się je kobietom w ciąży. Wspomagają leczenie depresji i stanów agresywnych.
EPA - zwiększają ochronę organizmu przed infekcjami, stanami zapalnymi i chorobami naczyń krwionośnych.
Gdzie je znajdziemy?
ALA - olej rzepakowy, olej lniany, olej z orzechów włoskich (same orzechy włoskie i pokrewne też!) , olej sojowy.
DHA - tłuste ryby: łosoś, pstrąg, makrela, sardynki, śledzie a także algi
EPA - tłuste ryby: łosoś, pstrąg, makrela, sardynki, śledzie a także algi
Rodzinę OMEGA-6 stanowią:
- kwas linolowy
- kwas gamma - linolenowy
- kwas arachidonowy
Co im zawdzięczamy?
kwas linolowy - źródło energii, niezbędny składnik odżywczy, najważniejszy kwas tłuszczowy w diecie, dostarczany (nawet w nadmiarze) z codzienną dietą. Jego niedobór może powodować łuszczycę i rogowacenie skóry. Obniża stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji tzw. złego cholesterolu LDL.
kwas gamma - linolenowy - łagodzi stany zapalne w organizmie oraz obniża ciśnienie krwi, łagodzi objawy nadciśnienia związanego ze stresem,
kwas arachidonowy - stanowi podstawowy element w budowie komórki, jest czynnikiem informującym komórki o stanie zapalnym, gorączce, oraz reakcjach odpornościowych.
Gdzie je znajdziemy?
kwas linolowy - olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, arachidowy,
kwas gamma - linolenowy - olej z wiesiołka, ogórecznika, mleko kobiece
kwas arachidonowy - tłuszcze zwierzęce, szczególnie zawarte w mięsie czy jajach i drożdże.
Jeśli chcemy się zdrowo odżywiać zaleca się by stosunek omega-3 do omega-6 wahał się w granicach 4:1 do 1:1
A więc jedzmy ryby, jedzmy orzechy, jedzmy owoce morza.
To bardzo ogólny zarys działania kwasów omega-3 i omega-6.
Z uwagi na rozmiary tego posta nie będę się bardziej rozpisywać. Mam nadzieję jednak, że trochę Wam to pomoże "zaprzyjaźnić" się z tłuszczami.
Jedno jest pewne, nie bójmy się ich w naszej diecie, bo sprzyjają naszemu zdrowiu i urodzie.
Wybierajmy tłuszcze mądrze i mądrze się nimi posługujmy. Przyrządzajmy ryby grillowane i pieczone, nie smażone, tłuste majonezy i sosy zastąpmy olejami rzepakowym lub lnianym. Wzbogacajmy sałatki orzechami!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz